TJIP interieurarchitecten ontwerpt compact kustappartement met een meubel van een interieur
19-10-2023

TJIP interieurarchitecten ontwerpt compact kustappartement met een meubel van een interieur

Op de Belgische zeedijk tussen Oostduinkerke en Nieuwpoort realiseerde TJIP interieurarchitecten een appartement voor een gezin van drie. In het compacte weekendverblijf op de tweede verdieping van een charmante meergezinswoning werd de focus gelegd op ruimtelijkheid en kustbeleving. Zo ligt het kleur- en materialengebruik in het verlengde van de omgeving en werd het interieur van inkomhal tot sofa aaneengeschakeld in één vloeiende lijn. Op die manier ontstond één groot maatwerkmeubel dat de ruimte en tegelijk het gevoel van geborgenheid vergroot.

Groenendijk is een zeldzaam stukje zeedijk zonder hoogbouw tussen het Belgische Oostduinkerke en Nieuwpoort. In een van de kustwoningen die er nog staan, transformeerde TJIP interieurarchitecten een compact appartement met living, keuken en twee slaapkamers tot een bijzonder weekendverblijf dat de connectie met de zee viert. In het hoekappartement op de tweede verdieping is het uitzicht op het strand en de zee dan ook compleet.

Om dat onbetaalbare canvas volledig tot zijn recht te laten komen, doken de Belgische interieurarchitecten in een kleuren- en materialenpalet dat in lijn is met de omgeving. Door hun bijzondere band met de zee realiseerde TJIP interieurarchitecten eerder al opmerkelijke realisaties aan de Belgische kust. Het liet het team toe om zijn benadering van kleur en materialen doorheen de jaren te perfectioneren. Zo viel de keuze in dit appartement onder meer op zachte travertin, subtiel houtgebruik en zandkleurige texturen die je onderdompelen in een eindeloos gevoel van rust en sereniteit. Verder zorgen subtiele details ervoor dat het uitzicht gevrijwaard blijft, zoals de hoogte van de rugleuningen van de maatwerksofa. Wie in de zetel tegen de muur zit, ziet dankzij de nauwkeurige uitlijning het stukje dijk met passanten net niet, maar het panorama met strand en zee wel voluit.

Vormenstudie
Ook kenmerkend voor het werk van TJIP is de benadering van compacte ruimtes, waarbij beperkingen worden omgebogen naar troeven, waarbij een gevoel van ruimte wordt gecreëerd en waarbij het voor de bewoners en bezoekers onduidelijk is waar het werk van de interieurarchitect start en eindigt. De Belgische interieurstudio blinkt uit in afwezigheid, zeg maar. Zo maakte het team van de leefruimte en de keuken één open ruimte en kozen de interieurarchitecten voor een naadloze vloer die in één stuk doorheen het appartement loopt. De grootste impact op hoe de ruimte aanvoelt, is echter te vinden in het maatmeubilair. Na een vormenstudie slaagde het team erin om alle op maat gemaakte meubels aaneen te schakelen; van keuken over maatwerksofa tot tv-wand en verder. Reken hierbij de juiste verhoudingen, composities en een uitgekiend lijnenspel die het geheel in balans brengen. Het maakt van het interieur één totaalmeubel dat zowel de ruimtelijkheid als het gevoel van geborgenheid in het appartement vergroot. Fijn weetje: in de leefruimte wonnen de interieurarchitecten met de maatwerksofa niet alleen veel plaats, ze knipogen ook naar de inrichting van een scheepsdek, waar vast maatmeubilair heel kenmerkend is.

Illusie van een bedframe
Kortom: in het appartement van TJIP in Nieuwpoort leef je in het ontwerp en beleef je de zee voluit. Een andere opmerkelijke feature in het vakantieverblijf is het bedframe in de masterbedroom, dat als muurreliëf op een heel minimalistische manier zijn toepassing vond. De oversized moulure kreeg samen met het wandlampje dezelfde kleur en textuur van de muur, waardoor het bed een kader krijgt en in connectie wordt gebracht met de rest van de ruimte. Tot slot merken we ook de aanwezigheid van textiel op, zoals de plafondhoge gordijnen over de volledige muurlengte. Het is een geliefd element in het portfolio van TJIP omwille van hun kracht om tactiliteit en zachtheid in een interieur binnen te brengen. Tel hierbij het doordachte lichtplan dat daglicht een vrijgeleide geeft en ingetogen kunstlicht zeer subtiel en gericht voorziet en je krijgt een weergaloos weekendverblijf aan zee dat aan je blijft plakken als zandkorrels aan je voet.

SAVVY x TJIP interieurarchitecten: internationale persrelaties
Bekijk onze andere cases hier.

Styling: Aurore Lameyre
Fotografie: Alice Mesguich

Samenwerken? Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
.