Hedendaags brutalisme door ABS Bouwteam
06-10-2023

Hedendaags brutalisme door ABS Bouwteam

In de Vlaamse Ardennen in België schoof ABS Bouwteam een bungalow in het golvende landschap dat deze regio tussen Gent en Doornik typeert. Deze signatuurwoning illustreert de visie van het Design & Build-team dat grenzen verlegt om de omgeving voor de architectuur te plaatsen en om waardevolle architectuur tot uitvoering te brengen. Die aanpak leidde op deze plek tot de creatie en de bouw van een hedendaagse, brutalistische bungalow die werd ontworpen op het ritme van de zon en zijn bewoners.

De realisatie van ABS Bouwteam werd ontworpen door Peggy De Coninck en ligt op een boogscheut van de kapel van Kerselare, het bekende bouwwerk van de Belgische iconische architect Juliaan Lampens. Met een knipoog naar zijn meesterwerk werden de uitgepuurde architectuur en het minimalistische materialengebruik vertaald naar een hedendaagse, brutalistische bungalow. Dat het ontwerp werd gedicteerd door de omgeving, illustreert de verregaande visie van het Design & Build-team om flora voor de architectuur te plaatsen. Zo slingert al van bij het oprijden een pad de hoogte in tot aan een reeks zwevende traptreden die de helling verder trotseren tot aan de entree van de woning. Dat de woning op een zwevend plateau boven het maaiveld uittorent, bepaalt mee haar krachtige uitstraling.

Eenvoud in materialen
Eenmaal binnen springt het materialentrio beton-hout-glas meteen in het oog. Ze voeren je mee van ruimte naar ruimte en van binnen naar buiten, langs logische looplijnen en boeiende vista’s. Tegenover de eenvoud in materialen werd verfijning gezocht in de juiste verhoudingen en fijne details; van schaduwlijnen tussen muren en plafonds tot ronde handvaten die uit de deuren in donker teakhout werden gefreesd. ABS Bouwteam waardeert de omgeving, maar verlegt ook grenzen in het uitvoeren van absolute architectuur. De terrassen met uitzonderlijke overkragingen zijn een mooi voorbeeld daarvan omdat het team erin slaagde het slanke karakter dat de architect in zijn ontwerp had voorzien ook daadwerkelijk tot uitvoering te brengen en dat binnen het kader van de wettelijke vereisten, zoals op het vlak van isolatie.

Verder is het binnen-buitengevoel in deze compacte woning oeverloos maar begrensd; een contradictie waarmee we verwijzen naar de glazen achtergevel die met inspringende volumes de privacy tussen de verschillende open ruimtes weet te bewaren en met een ritmisch balkenspel in de raampartij de toestroom van daglicht en het zicht op de omgeving vrijwaart zonder het cocongevoel te verliezen. Ook de inkomhal en de nachthal die zich in de schemerlijn tussen licht en donker bevinden en de leefruimtes met een onzichtbare binnen-buitengrens maken duidelijk dat deze woning haar bewoners het liefste naar buiten trekt. Dat de leefgewoontes van het koppel werden meegenomen in de eerste lijntekeningen blijkt ook uit de manier waarop de woning werd ingedeeld. Elke ruimte, van waar de bouwheer en bouwvrouw ’s ochtends ontwaken tot de plek waar ze hun dag afsluiten, werd gericht naar waar de zon zich op dat moment bevindt.

Compact, maar ruimtelijk
Nog een contradictie is hoe het gevoel van ruimtelijkheid in deze bungalow schuilgaat achter de compactheid ervan. Zo zitten technische ruimtes, het toilet, kleerkasten, de badkamer en bergruimtes ingebouwd achter de deuren van de muurhoge teakhouten maatwerkkasten over de volledige lengte van de nachthal. Het is het soort trompe-l’oeil waar je niet genoeg van krijgt; verrassend en ingenieus tegelijk. Andere boeiende features zijn de geometrische uitsneden in de terrasoverkragingen die extra daglicht binnenlaten, de buitendouche en de barbecue die in de betonnen buitenpilaar van de woning werd ingekapseld. Het maakt hier wonen tot een bijzondere ervaring voor liefhebbers van architectuur.

SAVVY x ABS Bouwteam: perscampagne.
Bekijk onze andere cases hier.

Fotografie: Tim Van de Velde.

Samenwerken? Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
.