Joost Arijs opent The Bakery met architectuur van Glenn Sestig Architects
02-12-2022

Joost Arijs opent The Bakery met architectuur van Glenn Sestig Architects

Op 9 december opent Joost Arijs naast zijn patisseriezaak in de Vlaanderenstraat in Gent ‘The Bakery’. Daar wil de bekroonde chocolatier ambachtelijk brood en viennoiserie naar een hoger niveau tillen en de bakkerstiel anders benaderen. Voor de (interieur)architectuur nam Arijs de Belgische toparchitect Glenn Sestig onder de arm. Beide Gentenaars vonden elkaar in een functionalistische, minimalistische inrichting met een hoofdrol voor het product en een zichtbaar bakkersatelier.

100% Gents
‘The Bakery’ wordt voor Joost Arijs en zijn vriendin Elke De Baerdemaeker de tweede zaak in hartje Gent. Het is een project waar de bekroonde patissier en chocolatier al lange tijd goesting in had. Toen het pand naast de patisseriezaak vrijkwam, greep hij zijn kans. In ‘The Bakery’ zal je kunnen proeven van een fijne selectie ambachtelijke broden en viennoiserie met een duidelijke Joost Arijs-stempel. Denk strakke koffiekoeken met culinaire vullingen, verrassende vormen en kleuren en heerlijke desembroden.

De keuze voor desem is voor Joost Arijs niet alleen een evidente keuze – “Desem zou de standaard moeten zijn”, vindt hij – het schept voor de bakker ook de mogelijkheid om overdag te bakken, ’s nachts het brood tot fermentatie te laten komen en zo het zware nachtwerk uit te schakelen. Bovendien ontstaat de ruimte om de hele dag door te bakken en zo steeds verse producten in de toonbank te hebben. ‘The Bakery’ zal niet open zijn op zondag: opnieuw in de eerste plaats om het bakkersleven aan te passen aan het ritme van de huidige maatschappij. In functie van de praktische haalbaarheid zullen het atelier van de bakkerij en de patisseriezaak achteraan met elkaar verbonden zijn.

“Ver weg van de massaproductie willen we met de grootste zorg en toewijding onze desembroden en viennoiserie kunnen bakken, uitstallen, verpakken en meegeven.” (Joost Arijs)

Interieur met contrasten
Voor de (interieur)architectuur van de nieuwe bakkerij koos Arijs voor Glenn Sestig Architects. De patissier en Gentse toparchitect vonden een match in de uitgepuurde en strakke, maar tegelijk warme en authentieke uitwerking van de bakkerij. Een terrazzovloer en details in natuursteen worden er samengebracht met een toonbank in geborstelde inox en broodplanken in notelaarhout. Het zorgt voor boeiende contrasten tussen architectuur en ambacht enerzijds en tussen strakke en warme materialen anderzijds. Vanuit de winkel zal het bakkersatelier zichtbaar zijn. Ook dat is een bewuste keuze om de link met ambacht te tonen en te versterken. Wie ter plaatse wil ontbijten of een kleine honger wil stillen, kan dat aan het venster met zicht op Gent op een van de brute krukjes van Belgisch designer Bram Vanderbeke.

‘The Bakery’ blendt mooi in het portfolio van het internationaal gerenommeerde Glenn Sestig Architects, dat gevuld is met residentiële en commerciële opdrachten, alsook productontwikkeling. Sestig slaagde er met ‘The Bakery’ opnieuw in om een unieke plek te creëren door op een intuïtieve manier de vraag van de bouwheer te vertalen naar een functionele ruimte met een eindeloos gevoel voor tijdloosheid, materialen en de beleving van ruimte.

“Door mezelf volledig te verplaatsen in het hoofd van de bouwheer - en de consument bij commerciële projecten - kan ik elke keer mijn stempel drukken op heel diverse projecten. Ze zijn duidelijk van mijn hand, maar lijken toch allerminst op elkaar.” (Glenn Sestig)

SAVVY x Joost Arijs: (inter)nationale persrelaties.
Meer info: Joost Arijs

Samenwerken? Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
.