Grain Designoffice vangt de zee en duinen in restaurant Dunas
11-04-2023

Grain Designoffice vangt de zee en duinen in restaurant Dunas

Tussen de dijk en de duinen van Duinbergen bij Knokke-Heist (BE) ligt het nieuwe restaurant Dunas. Het interieur is van de hand van Grain Designoffice. Dankzij de boeiende, tactiele mix van natuurlijke materialen en kleuren haalde het Belgische interieurarchitectenbureau de Noordzee er perfect in huis. Denk organisch gevormde zitbanken van prefab stampbeton, een vloer waarin schelpfragmenten subtiel werden verwerkt, een kamerbreed stormachtig tapijt van Pierre Frey en details in verweerde messing en koper. Een bijzondere feature is de entree met ontvangstbalie in Belgische blauwsteen, een plafond waar duingras uit groeit en verlichting die doet denken aan de ondergaande zon.

Als we het interieur van het nieuwe restaurant Dunas in een notendop willen vatten, starten we bij de zitbanken in prefab stampbeton met zachte kussens in organische vormen. Het lijkt alsof de wind ze tegen de muur heeft gewaaid en gevormd. Wat verder neem je dankzij de gestileerde, golvende bewegingen in de muren en het plafond, een duik onder water. Het duurzame, Europese lariks dennenhout en details in verweerde messing en koper brengen je dan weer in de sfeer van schepen die een storm of twee hebben doorstaan. Het is duidelijk dat Grain Designoffice voor het ontwerp van restaurant Dunas zijn inspiratie heeft gehaald in de Noordzee. In feite leest het hele interieur als een oefening in het vertalen van de omgeving naar het interieur. Met de ligging van Dunas op de scheiding tussen water en wal hoeft dat niet te verwonderen.

Ook elke kleur vindt zijn oorsprong aan zee. Van stormachtig diepblauw en grijs tot groen en beige die doen denken aan zachte zomerdagen. Een mooi voorbeeld zijn de transparante, zandkleurige gordijnen met blauw kleurendégradé van Verilin. Het interieur is sereen, maar weet tegelijk te verrassen met enkele onverwachte wendingen. Zo buigt een betonnen achterwand rond een cluster van zitbanken, waardoor tijdens het dineren een gevoel van intimiteit en geborgenheid ontstaat. Het staat in groot contrast met de open bar die centraal in het restaurant niet alleen gasten bedient, maar ook passanten die even binnenhoppen voor een snelle aperitief.

Puzzel van organisatie en concept

In de zaal is het overzicht over de ruimte compleet. Het maakt de balans tussen open en gesloten ruimtes, tussen hoog en laag zitcomfort en tussen zachte en ruwe texturen duidelijk. Ook de korte looplijnen tussen de keuken en de zaal zijn een dankbaar element in de praktische indeling van het restaurant. De akoestische bepleistering van het plafond dient de restaurantbeleving dan weer zowel esthetisch als functioneel. De puzzel tussen organisatie en concept, tussen de esthetiek en de flow van een restaurant is er één die het team van Grain Designoffice graag legt. Tot slot werd het geheel op vraag van de eigenaar overgoten met een sausje van city vibes. De dj-booth met een vintagelampje van Hans-Agne Jakobsson is de kers op de taart.

Het resultaat is een restaurant dat niet enkel culinair verwent, maar ook een unieke beleving serveert die bijblijft. En dat begint al bij de entree. Wie het restaurant binnenstapt, wordt doorheen de sobere en ingetogen inkomhal binnengeleid in de nieuwe ruimtelijke beleving van Dunas. Eenmaal de deuren openschuiven, zie je de ontvangstbalie in Belgische blauwsteen en een lichtplafond waar duingras uit groeit. De toon is gezet. Het geheel wordt geflankeerd door een cirkelvormige verlichtingsarmatuur die het team zelf ontwikkelde en die doet denken aan de ondergaande zon. De kleur die de lamp indirect uitstraalt, verandert immers mee met het verstrijken van de dag; van warm wit in de ochtend naar oranjerood ‘s avonds. In de privatediningruimte is het statement van Grain Designoffice compleet. Met akoestische bepleistering van het plafond tot aan de grond, een kamerbreed artistiek tapijt van Pierre Frey, een luster van Haberdashery die glinstert als de zon op de golven en een tafel van eigen makelij met meerpalen als poten stap je de Noordzee haast letterlijk binnen. Natte voeten hou je er gelukkig niet aan over, wel een warm hart voor deze uitzonderlijke plek aan de Belgische kust.

Restaurant Dunas opende de deuren in november 2022. Je kan er bij chef Fran Mertens terecht voor casual fine dining in een gastronomisch jasje.

Over Grain Designoffice

Het Belgische interieurarchitectenbureau Grain Designoffice werd in 2016 opgericht door Sander Bullynck en Nick De Moor. De realisaties van het duo gaan van residentiële woningen over interieurarchitectuur voor projectontwikkelingen tot hospitalityprojecten. Hun portfolio kenmerkt zich door de krachtige combinatie van texturen en volumes, door de boeiende tegenstelling tussen ruwheid en verfijning en door de tijdloze eenvoud die Bullynck en De Moor steeds opnieuw weten neer te zetten. In hospitality vinden ze de uitdaging om esthetiek en de praktische flow naadloos met elkaar te verzoenen en halen ze voldoening uit het conceptmatige denken. Het resultaat zijn hospitalityprojecten die uitblinken in beleving én bijblijven dankzij hun unieke en bijzondere sfeer.

Fotografie: Cafeine.
Omslagbeeld: Michiel Vergauwe.

SAVVY x Grain Designoffice: internationale pers & PR / social media coaching.
Bekijk onze andere cases hier.

Samenwerken? Neem contact op
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info
.